Grundläggande dator och nätverksteknik

Hårdvara, mjukvara och drift

Är du nyfiken på hur datorer fungerar, och intresserad av tekniken bakom datorer och nätverk? Är du lösningsorienterad och uppskattar utmaningen i att lösa problem? Då skulle du kanske trivas som dator- och nätverkstekniker.

Det ställs allt högre krav att företag själva skall kunna hantera interna dataproblem, från hårdvara till mjukvara och drift. De flesta företag idag har någon form av datorstödd produktion och allt fler ägnar mer tid med internetbaserad verksamhet. Samtidigt som möjligheter öppnas blir vi allt mer sårbara vilket ställer högre krav på säkerhet, stabil drift, teknik och kunnande.

Detta kurspaket är tänkt för dig som inte har så mycket datakunskaper sedan tidigare och först vill lära dig hur en dator fungerar. Du kommer att få lära dig om hårdvara, mjukvara, filer, program, skrivare samt om installation och hantering av datorkomponenter och mjukvara. Du lär dig hur du administrerar och konfigurerar datorn med operativsystemet Windows 7. I kursen Dator- och nätverksteknik får du även prova på att använda operativsystemet Ubuntu Linux. Vidare kommer du att få lära dig från grunden om nätverk och hur datorer kommunicerar. Du kommer också att få lära dig om virusskydd, säkerhetskopiering, kryptering och datasäkerhet.

Den sista kursen i detta paket börjar med att behandla nätverksteknik med Windows Server 2008. Du kommer att få lära dig om installation och konfigurering av serveroperativsystem. Administration av katalogtjänster, inloggning och säkerhetsregler. Du kommer också att läsa om kontohantering, säkerhet samt hur delning av data fungerar.

Kurs – Kurskod – Poäng